Home | Over mij | Contact

What about… de missers van Urban Outfitters

woensdag 15 januari 2014

Vorige week kwam Urban Outfitters in het nieuws door het omstreden 'depression' T-shirt die ze te koop aanboden in hun webshop. Dit is zeker niet de eerste keer dat het merk kritiek krijgt op een kledingstuk. Ik was benieuwd naar de missers die uit de running zijn, heb deze op een rijtje gezet en ben best wel geschrokken van de vele schandalige kledingstukken die uit de verkoop moesten worden gehaald. Wat is jouw mening erover? Urban Outfitters is een grote Amerikaanse conceptstore die kleding verkoopt voor jonge mensen van 16 tot 30 jaar. Het heeft nu 170 winkels wereldwijd en een populaire webshop. Het merk kenmerkt zich door lef, wat je verder in deze post ook wel zal zien. 

Vorige week was er enorm veel ophef over het 'depression' T-shirt. Klanten en mensen op social media vinden de opdruk beledigend voor mensen die aan een depressie lijden. Volgens Urban Outfitters had het T-shirt deze teksten omdat het kledingbedrijf in Singapore dat het maakte Depression heet. Er tekenden vijfduizend mensen een online petitie en het kledingstuk werd uit het assortiment gehaald.  

Kledingstukken die ook voor ophef zorgden en uit het assortiment zijn gehaald

Urban Outfitters heeft meerdere keren negatieve reacties op hun collectie gekregen. Eind vorig jaar nog toen er sokken met als opdruk het hoofd van een hindoegod te koop waren, kleding met de zin 'Everyone loves a Jewish girl' met dollartekens en het T-shirt met Palestijns kind die een AK-47 vasthoudt met daarbij de tekst 'Victimized'. 


Het eerste voorbeeld wat uit de verkoop werd gehaald is dit kledingstuk met 'I Support Same-Sex Marriage'. 

Het merk verkocht een T-shirt in donkergrijze kleur met de kleur optie 'Obama/black' in april 2010. Ze verkochten wel T-shirts met Obama als thema, maar geen van hen had zo'n kleur optie. 

Urban Outfitters verkoopt veel kleding aan 18 tot 24-jarigen. In Amerika is er veel discussie bij deze tops ontstaan, omdat kinderen deze teksten niet horen te dragen en dat niet acceptabel is. 


In mei 2011 werd een nog onbekende sieraden ontwerpster bekend doordat Urban Outfitters haar design had gestolen. Het werd gelijk uit de verkoop gehaald. 

In april 2012 werd er een t-shirt verkocht voor $100 met Joodse ster design die Joden in de Holocaust moesten dragen. 

In maart 2012 begon Urban Outfitters met het verkopen met T-shirts in het thema van St. Patrick's Day met veel voorodelen over Ierse mensen. De shirts kregen uiteraard veel negatieve reacties van Ieren.


Ook hier waren de Ieren niet heel blij mee… Ik vind sommige kledingstukken erger dan andere, maar soms lijkt het wel expres gedaan om juist ophef te veroorzaken om gewoon in de publiciteit te komen en media-aandacht te krijgen. Toch lijkt Urban Outfitters zich niet veel van alles aan te trekken, want na het ene schandaal volgt al snel het andere schandaal. 

De T-shirts over Joodse mensen en met de 'depression' en 'eat less' opdruk vind ik het ergst en wel heel laag als je dat zou gaan dragen. Het is toch niet iets om mee te koop te lopen? Niet alleen jezelf, maar ook anderen kunnen er last van hebben en zich aangesproken voelen. Ik vind persoonlijk dat het merk veel te vaak te ver is gegaan en zou niet meer zo snel een kledingstuk bij ze kopen. 


Wat vind jij: zijn dit soort artikelen toegestaan of moeten ze inderdaad gelijk uit het assortiment worden gehaald? En verandert het jouw kijk op het merk?

Lots of love,
Sofie