Home | Over mij | Contact

Sesamzaad koekjes met honing

zaterdag 4 januari 2014

Sesamzaad is het gezondste zaad ter wereld. Het zit boordevol vitaminen en mineralen, is een antioxidant en is daarnaast lekker knapperig. Deze heerlijke koekjes met sesamzaad hebben een boterachtige smaak. Het recept is bizar makkelijk om te maken en kost weinig tijd. 


ingrediënten voor ruim 18 koekjes: 

- 125 gram boter
- 140 gram sesamzaad
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 zakjes vanille
- 150 gram bloem
- 3 eetlepels maizena
- Eventueel honing naar smaak toevoegen

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

2. Smelt boter in een pannetje op matig vuur. Doe de sesamzaad erbij als de boter half gesmolten is. Blijf roeren totdat alle boter gesmolten is en het een glad mengsel vormt. 

3. Haal de pan van het vuur en doe de bruine suiker en vanille erdoor. 

4. Voeg de bloem en maïzena toe en roer goed totdat er een soepel deeg ontstaat. Dit duurt maar 30 seconden. Proef een klein stukje, en voeg dan de honing toe als je de koekjes zoeter wil hebben.  

5. Schep het deeg op een bakplaat of in een vorm van ca. 30 bij 45 cm. Druk het met je handen of met een lepel (is makkelijker) gelijkmatig glad, zodat er geen bobbels meer zijn. 

6. Bak het deeg 20 minuten in de oven en laat 10 minuten (het liefst iets langer) afkoelen, want het blijft lang warm en anders is het deeg veel te broos en valt het uit elkaar. Zoals op de bovenste foto moet het er dan ongeveer uitzien. De randjes zijn wat bruiner en brosser dan de rest. 

7. Maak met een mes inkepingen in het beslag zodat je blokjes kunt snijden of gebruik een vormpje zoals ik heb gedaan. Doe dit de eerste keer heel voorzichtig, om te kijken of het deeg er wel klaar voor is. 

Deze koekjes zitten bomvol goede en gezonde ingrediënten en zijn lekker als snack tussendoor. Ze zijn best wel vullend door de volle smaak, maar het is moeilijk om er geen tweede van te pakken haha. De sesamzaad koekjes kan je goed afgesloten ongeveer twee weken bewaren.

Eetsmakelijk! 

Lots of love,
Sofie