Home | Over mij | Contact

De lekkerste havermout ontbijtjes/tussendoortjes (foodporn waarschuwing)

maandag 24 maart 2014

Oatmeal is een ware hype en weer helemaal hip. Als je me kent, weet je dat ik er gek op ben en het elke dag wel een of meerdere keren eet. Ik word niet voor niets de 'Oatmeal Queen' genoemd, ja je kan me verslaafd noemen! Ik had niet gedacht dat ik havermout ooit zo lekker zou vinden. De meeste mensen gruwelen er in het begin van, maar blijken het na de eerste keer gegeten te hebben heerlijk te vinden. In dit artikel mijn persoonlijke favorieten. 


Hoe maak ik mijn basic havermout? 

Voor mijn ontbijt neem ik vaak 30-50 gram havermout met twee a drie boterhammen erbij. Tussendoor neem ik ook altijd deze hoeveelheid. Ik weeg het droog af en voeg in het pannetje water, soja- of (amandel)melk toe. Ik let erop dat ik niet te veel vocht toevoeg, zodat het net niet onder water staat. Daardoor blijft het stevig en krijg je geen slijmerige pap. 

Ik eet havermout altijd warm en kook het zachtjes voor 4 minuten. Koud eten kan ook, maar vind ik minder lekker. Als mijn havermout het gewenste resultaat heeft, voeg ik standaard een scheut honing, kokos of kaneel toe. 

De foto's heb ik allemaal zelf gemaakt en heb ik gepost op mijn Instagram account @Sofievwinkel 

Simpel met pindakaas 

Het zal je vast wel opvallen dat pindakaas misschien het meest gebruikt wordt met havermout. Het is een heerlijke combinatie.  De pindakaas smelt zacht en heeft een goede structuur hiervoor. Blauwe bessen, druiven en rozijnen zijn het lekkerst om erbij te voegen. Koek kruiden zijn ook lekker en geeft het geheel extra spice. 

Voor de stevige trek is chocolade met noten een goed idee. Gebruik wel ongezouten noten, want met zout smaakt gek. Ik gebruik vaak studentenhaver van AH Basic, die is prima. Bij de middelste foto heb ik geen chocolade, maar cacao nibs erin gedaan. Het zijn puur natuurlijke cacaodelen die dus wat bitter zijn. Als clean eter ben ik er gek op. Speciale noten die ik kan aanraden heb ik niet, het is allemaal goed door de havermout.  


Niet al het fruit, maar wel veel is geschikt door de havermout. Mandarijn met rozijnen, amandelen en frambozen met witte amandelen en kaneel zijn mijn favo combinaties. Banaan, peer, aardbei, sinaasappel, bessen en kiwi zijn perfect in havermout en maakt het gelijk een stuk specialer. 


Koffie door de havermout is iets waarmee ik geëxperimenteerd heb en heel lekker blijkt te zijn. In plaats van melk of water, voeg ik een warm kopje koffie toe. Wij hebben een Senseo, maar elke soort koffie is goed. Als je niet houdt van de sterke smaak, kan je altijd wat extra melk of water erbij mixen. Heel lekker in combinatie met een geprakte banaan erdoorheen en noten. 


Wat ik ook een aanrader vind voor mijn chocolade cravings: de crunchy Spelt muesli met pure chocolade. Het is een biologisch product van Zonnatura wat bij veel supermarkten verkrijgbaar is en sowieso bij alle natuurwinkels. De chocoladesmaak is goed en niet al te zoet, waardoor je niet misselijk wordt. Samen met een blokje chocolade is het echt aan te raden, jammie! 


Als ik echt stevige trek heb maak ik graag deze varianten. Blauwe bessen, honing, rozijnen, gemixte noten en cacao poeder zoals op de eerste foto. Havermout met rozijnen, pindakaas, kaneel, geprakte banaan erdoorheen en een hand vol cacao nibs op de laatste foto is ook heerlijk. 


Ik hoop dat je hierdoor wat inspiratie hebt gekregen en zelf ook eens gaat genieten van havermout! Eet jij weleens havermout? Zo ja, wat is je favoriet? 

Lots of love,
Sofie