Home | Over mij | Contact

Shocking! Biologische beautyproducten zijn soms kankerverwekkend

zaterdag 8 juni 2013

Biologische producten goed voor jezelf en de natuur? Neem dat maar met een korreltje zout, want uit onderzoek blijkt dat de producten die bestempeld worden als biologisch vaak chemische ingrediënten bevatten die ook in antivries, verf, raam- en vloerreinigers, luchtverfrissers en motorolie voorkomen. Benieuwd welk groot merk hier onder andere aan meedoet? Lees dan verder. De Britse organisatie Soil Association heeft onderzoek gedaan naar shampoo's, crèmes en andere schoonheidsproducten die zeggen biologisch of natuurlijk te zijn. 


Nivea heeft veel kritiek gekregen op hun handcrème van de 'Pure And Natural' lijn die ze als 95 procent 'natuurlijk' verkopen.  Het onderzoek heeft aangetoond dat het product methylisothiazolinone bevat, een chemische stof die kankerverwekkend is en ook voorkomt in huishoudelijke reinigingsmiddelen. Deze stof kan kanker en zenuwschade veroorzaken. 


Het Amerikaanse bedrijf Organix wordt ook beschuldigd van misleidende marketing. De merknaam suggereert dat de producten biologische zullen zijn, maar de kokosnoot shampoo bevat bijvoorbeeld helemaal geen natuurlijke ingrediënten. De onderzoekers ontdekten minstens een component dat kanker kan veroorzaken. 

Hoe kan dit? Ten eerste zijn er geen wettelijke voorwaarden waar biologische beautyproducten aan moeten voldoen. Fabrikanten zeggen wel dat de producten organisch en natuurlijk zijn, maar vaak blijkt dit niet waar te zijn. 

Echt, ik kan hier wel om huilen. Zeker Nivea komt bij mij altijd over als een goed en betrouwbaar merk. Zeker als je nagaat dat ze zelfs met percentages erbij beweren dat het klopt en hier trap je dus als consument blindelings in. Je wilt iets goed doen voor de natuur, maar uiteindelijk ben je je huid aan het insmeren met een reiniger of motorolie. Bizar toch?

Is dit een reden voor jou om minder biologische beautyproducten te kopen? 

Lots of love,
Sofie